Onderdeel 1: zakelijke gegevens

A: De titel van het boek is Boris

B: De schrijver van het boek Boris heet Jaap ter Haar

C: de uitgever is Ploegsma, de eerste druk van Boris is uitgegeven door: Van Holkema & Warendorf. de eerste druk van het boek is uitgegeven in het jaar 1966. Dit was een herziende versie van Ploegsma. Dit boek heeft 139 bladzijden.  

 

Onderdeel 2: Samenvatting van Boris

Het is in de Tweedewereldoorlog in Leningrad Rusland volop oorlog. Brandbommen en andere bommen worden in Leningrad gedropt. Voor de 12 jarige Boris is het niet makkelijk. Hij heeft de hele tijd veel honger. Ze kunnen wel iets halen met hun bonnen, maar dat is hele vieze dunne bietensoep (lijkt me niet echt lekker!!). daar moesten ze de hele dag van leven. Niets geen brood of wat alleen die vieze bietensoep! De soldaten daarin tegen kregen -voor Boris in die tijd- elke dag een feestmaal zodat ze sterk genoeg waren om te vechten. Maar gelukkig heeft Boris als beste vriendin Nadja. Nadja is iemand die avontuur wil beleven.

In het begin heeft Boris allemaal nare dromen over zijn vader die met trucks vol met eten over het bevroren Ladogameer waar de dood meereed. 

Toen Boris en nadja naar eten gingen zoeken in ‘niemandsland’ werd nadja onwel. Boris was geschrokken door dit, maar er kwam een groep Duitsers aan die nadja cognac gaven en wat chocolade. Ook Boris kreeg wat. Namelijk: worst en ook een stuk chocolade. Boris kwam thuis toen oom wanja er was. Boris zou naar een vrouw gaan in Swerdlowsk genaamd Olga Petrova. Hij was er geschrokken van en ook nog verbaasd erbij. Hij dacht ‘Hoe kan mijn moeder mij naar haar laten gaan?????’  tot overmaat van ramp kwam Boris er ook nog achter dat de volgende dag Nadja dood was gegaan. Hij ontdekte dat nadja nog een dagboek had, die hij mee heeft genomen naar zijn huis toe. Hij wou het eerst niet geloven maar, toch was het zo. Wat erg vind ik zelf!!! Vooral voor Boris. Thuis heeft hij het nog niet direct verteld aan zijn moeder. Maar ’s avonds hebben ze samen in bed uit nadja’s dagboek gelezen. Precies op dat moment loeiden de sirenes buiten voor een aanval vanuit de lucht. Er was een bom die heel dichtbij was, zo dichtbij dat de schilderijen van de muur af vielen. Zo dichtbij dat er enkele ramen sprongen. Zo dichtbij hun huis dus. Het huis van de buren was deels kapot. Maar wat Boris – en ik ook- heel knap vonden is dat de moeder van Boris deed of dit de gewoonste zaak van de wereld was. Toen ze weer gingen lezen verdween ook de angst bij Boris, want het was fijn om over nadja te gaan lezen omdat ze dan altijd in de gedachten van Boris zou zijn.

Toen moest Boris naar een toneelstuk en na afloop kregen ze een echt feestmaal. Van dat eten had hij nog wat meegenomen voor zijn moeder die thuis het eten klaar maakte. Dit feestmaal kregen ze voor kerst. Wat hij trouwens voor zijn moeder had meegenomen was een kotelet. En ook nog brood erbij.

Die avond gingen de kanonnen weer verder en ook nog mitrailleurs.

De volgende ochtend kwam wanja weer binnen. Die was vrolijker dan ooit tevoren want ze hadden de spoorwegen ingenomen van de duitsers.

 

In 1965 is Jaap ter Haar naar de echte Boris in Leningrad gegaan. Hij is daar met hem naar het graf van Nadja gegaan en heeft toen dit boek geschreven. 

 

Onderdeel 3: over Jaap ter Haar

Jaap ter Haar was eerst een oorlogscorrespondent in Indonesië na de tweedewereldoorlog. Nadat hij voor militaire dienst was afgekeurd is hij bij de Wereldomroep gaan werken. Omdat hij het ook leuk vond ging hij boeken schrijven zoals dit boek. Hij maakte naast jeugdverhalen ook geschiedenis- en Mythologische boeken.

Hij heeft een aantal bekroningen gehad:

In 1972 de Nienke van Hichtumprijs voor het boek Geschiedenis van de lage landen.

In 1974 de gouden griffel voor het boek Het wereldje van Beer Ligthart.

In 1967 de Buxtehunder Bulle ook voor het boek Het wereldje van Beer ligthart. 

 

Onderdeel 4: over het boek Boris

A: op de voorkant staat een jongen die het koud heeft. Het past er goed bij omdat die jongen Boris kan zijn en in WO II was het heel erg koud.

B: Ja, het boek is opgedragen aan de echte Boris en Nadja uit Leningrad.

C: Lindegrad : dit is tijdens de oorlog de woonplaats van Boris. Hier speelt het hele verhaal zich af.

D: het boek is geschreven omdat hij de echte Boris heeft ontmoet

E: een gesloten einde, aan het eind van dit boek is de tweedewereldoorlog voorbij in Leningrad

 

Onderdeel 5: leeservaringen    

Het is een heel spannend boek over de oorlog. Het speelt zich af in Rusland waar ook duitsers in zitten.

Ik vind dit boek spannend, zielig en een beetje erg.

Het boek is spannend omdat je in dit verhaal in de tweedewereldoorlog zit. Ook omdat er vaak bombardementen zijn en natuurlijk in het begin de dromen die spannig zijn.

Het boek is zielig omdat in het verhaal boris’ vader er niet is en het onzeker is of hij de dodenrit overleeft. En omdat Nadja uiteindelijk doodgaat en ook nog omdat Boris weg moet.         

Het is erg omdat je in dit verhaal midden in de tweedewereldoorlog zit. En er komen ook bombardementen in voor

 

Onderdeel 6 : verwerkingsopdracht abc-tekst

A: angst tijdens de tweedewereldoorlog

B: van Boris want dat is zijn naam

C: van cognac wat Nadja krijgt

D: van Duitsers. Vijanden en vrienden.

E: van Echt. Dit is een echt gebeurd verhaal

F: flauwvallen, dit doet nadja

G: Gewoon. De moeder van Boris deed alsof het bombardement gewoon was

H: van Hulp die Nadja kreeg

I: Ik zoals Nadja zich noemt in het dagboek

J: Jaap is de voornaam van de schrijver

K: Kwajongen. Zo werd Boris bij thuiskomst na hulp van de Duitsers genoemd.

L: van Leningrad de woonplaats van Boris.

M: van Moeder

N: van niet. Boris wil niet naar Swerdlowsk

O: van oom. Oom wanja wil dat Boris naar swerdlowsk gaat

P: plaats, er zijn verschillende plaatsen uit Rusland genoemd in het boek

R: van een rot gevoel als Nadja overlijd

S: van stom. Boris vind het stom dat hij weg moet

T: van theater waar Boris heen gaat en daarna een feestmaal krijgt

U: van uitvlucht die Boris zoekt om niet naar Olga Petrova te moeten

V: vluchten dat is wat de meeste mensen doen voor oorlog

W: weg. Dit is wat oom wanja wil dat Boris doet voor zijn eigen veiligheid

Z: zat. Boris is het ‘gezeur’ van oom wanja zat over dat hij naar Swerdlowsk moet