Fictiedossier Verzet tegen de vijand
Zakelijke gegevens:
A: De titel van het boek is: Verzet tegen de vijand.
B: De Schrijfster van het boek is: Martine Letterie.
C: Uitgever: Leopold, jaar van uitgave: 2010, druk staat niet in het boek.
Samenvatting van het boek:
Het begon allemaal met de twaalfjarige Toon die in januari 1944 in het Brabantse plaatsje Oosterhout kwam wonen. Hij werd door zijn ouders naar het klooster gestuurd waar hij met de pater Theophilus in contact kwam. Een week later mocht hij naar huis toe omdat hij te goed was voor de school op het klooster.
Hij kwam thuis waar zijn ouders heel blij mee waren. Hij at lekker thuis en kreeg een baan bij het distributiekantoor in Oosterhout waar hij samenwerkt met Hans Bressers. Op een afdeling samen met mevrouw Borks, waarvan word gezegd dat zij en haar familie fanatiek NSB’ers zijn, die ook nog eens heel streng is en het goed heeft met de baas van het kantoor. Toon probeert zo onopvallend mogelijk een paar stamkaarten achterover te drukken maar het lukt niet echt. Wel met hulp van Hans die er twee voor hem heeft. Toon heeft ze nodig voor de verongelukte Engelse piloten die bij hem zijn ondergedoken en Nederlands leren zodat het niet opvalt dat ze een Engelse piloot zijn.
Mevrouw Borks blijkt ook nog de afdelingsleider te zijn bij het kantoor. Die komt -de dag nadat Toon twee stamkaarten heeft gekregen- vertellen dat vanuit het CDK (centraal distributie kantoor) in Zwolle een controle komt. Het viel namelijk op dat in Oosterhout net zoveel passanten zijn als inwoners. Mevrouw Borks kwam erachter dat Toon twee stamkaarten had achterover gedrukt en dus word Toon vanaf dit moment gezocht door de Duitsers.
In een verlaten zomerhuisje vlakbij het klooster waar Toon zat, heeft hij onderdak gevonden. Het was nog steeds januari en het vroor hard. Tot wel -5˚C in de nacht. Maar toch had hij het ’s nachts niet erg koud. Hij lag onder een wollen deken op een dik matras.
Hij ging dagelijks naar het klooster om wat eten op te halen. Toen kwam Toon weer in contact met pater Theophilus. de pater zei tegen Toon dat hij niet heel lang meer kan verblijven in het zomerhuisje want ze ontdekken je dan toch wel omdat je op een plek blijft. Toon wou zelf naar de Peel in Limburg. Daar zouden de Duitsers niet komen omdat het een te gevaarlijk gebied zou zijn. Maar veel mensen gingen toch hier onderduiken en dus wil Toon hier ook heen.
Het is echter een lange weg om vanuit Oosterhout (vlakbij Breda) naar Limburg te komen. Eerst gaat hij vanuit Oosterhout naar de ouders van pater Theophilus. Vervolgens naar de ouders van pater Dekkers, waar alleen de moeder nog over is. Omdat de vader ook wordt gezocht door de Duitsers.
Via de moeder van pater Dekkers komt hij uit bij een klooster. Daar haalt hij nog wat eten en komt dan terecht bij een boerderij. Samen met een radiojongen en nog 3 anderen gaan ze naar de Peel toe en ontkomen zo aan de Duitsers.
Over de auteur: Martine Letterie
Martine Letterie (geboren op 12-12-1958) groeide op in Voorburg,ZH. Ze studeerde in Utrecht ,na haar middelbare school, Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie was ze 12,5 jaar lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem. Ze gaf les aan: mavo, havo, vwo, MEAO en de laatste 4 jaar aan de PABO. Ze stopte in 1997 met lesgeven
In 1991 werd ze lid van de griffeljury. Dit deed ze tot 1993. 1996 was het jaar dat haar eerste kinderboek verscheen. De titel van dat boek was: ‘Het schorriemorrie van De Purk’
Ook heeft ze een boek geschreven ,Berend van Hackfort, waar op twee fietsroutes in Vorden zijn gebaseerd. Er zijn drie boeken van haar vertaald naar het Duits, de Duitse titels zijn: Robin und der schwarzen Ritter, Robin und das gefährliche Turnier en E-mails für Tim.
Over het boek.
- Op de voorkant van het boek staat een jongen met daarnaast (links) twee parachutisten en onder het jongentje stat een ontspoorde trein. Het heeft er mee te maken dat de jongen Toon moet voorstellen, die parachutisten dat de Duitsers Nederland binnendringen. De trein dat je het risico had dat je naar een concentratiekamp moest.
- Ja, het boek is opgedragen aan de echte Toon die dit avontuur heeft meegemaakt.
- De hoofdpersoon is Toon. Hij is zeer avontuurlijk en ook dapper. Alleen het was niet echt slim om de kaarten achterover te drukken
- Klooster: hier woonde Toon eerst en ging er naar school
Distributiekantoor: dit was zijn werkplek nadat hij uit het klooster mocht.
De Peel: dit was dé plek waar je kon schuilen.
- Het is een chronologisch verhaal waar alleen de truc open plek van toepassing was.
- Het is een ik-vertelperspectief. Je zit in het hoofd van Toon en je beleeft de avonturen door zijn ogen.
- Een gesloten einde omdat aan het eind van dit verhaal de bevrijding plaatsvindt.
Leeservaringen
Ik heb dit boek vooral gekozen omdat het een boek over WO2 is. Dit soort boeken vind ik interessant om te lezen omdat dit een stuk gaat over de geschiedenis, wat tocht wel een heel belangrijk stuk geschiedenis is van de wereld. En misschien wel de belangrijkste reden voor mijn keuze van dit boek is dat het een echt gebeurd verhaal is.
In het begin is het eigenlijk een soort van standaard leven in de oorlog. Na een hoofdstuk of 3 begint het avontuur voor Toon. Vanaf dat moment wordt hij namelijk gezocht door de Duitsers die dat doen omdat hij stamkaarten, om voedselbonnen te kunnen halen om eten te geven aan twee verongelukte ,Engelse, piloten.
Het spannendste is nog wel zijn reis vanaf Oosterhout (vlakbij Breda) naar De Peel (Limburg) te komen. Dat is nog wel een flinke reis. (tegenwoordig ongeveer 100 KM1) Zijn reden was een goeie want de Duitse soldaten zouden het niet proberen in het woeste woud van De Peel te komen.
Samen met piloten wacht hij in spanning af tot het einde van WO2. En Nederland wordt bevrijdt.
1= bron Google Maps.
Recensie en eigen mening:
De Recensie
Het uiterlijk van het boek
Ik heb het boek om de titel gekozen, omdat ik vond toen ik de titel las al meteen een spannend begin van het boek
De inhoud van het boek
De belangrijkste personen zijn:
Toon
Met de hoofdpersoon gebeurt het volgende:
het verhaal gaat om een jongen Toon hij zit op de seminarie maar hij gaat al snel weer naar huis dan gaat hij bij een distrubutiekantoor als hij daar eventjes werkt maakt hij meteen allenmaal valsen persoons bewijsen en smokelt hij die mee maar de duiters komen er achter en toon moet en zal onderduiken voor dat de duitsers hem vinden als eerts gaat hij in het bos vlak bij Oosterhout waar hij woont duikt hij onder in een vakantie huisje in het bos maar hij heeft het gefvoel dat hij word achtervolgd en besluit bij de paus om goede hulp te vragen hij krijgt eten daar een schonen kleren maar hij wil het liefts in de peel onderduiken en als hij er enemaal is gebeuren er nog mee avondturen het boek speel zicht af in de tweeden wereld oorlog
De belangrijkste gebeurtenis uit dit verhaal:
dat hij gaat onderduiken
Waar het verhaal over gaat:
de tweede wereld oorlog
Het verhaal speelt zich af:
in de tweeden wereld oorlog
Ik denk dat het verhaal echt gebeurd is, omdat omdat het ook echt is gebeurt martine letterie (de schrijver van het boek ) heeft Toon kramer geinterviewd en heeft zijn verhaal zo precies mogeluijk nageschreven.
Het boek in het algemeen
Ik vond het verhaal makkelijk te lezen.
Ik vond het verhaal leuk, spannend, zielig en het heel spannend is en ik houw wel van spandenden boeken en ik zou het boek aan iemand anders aanraden, omdat sssssssssuuuuuupppppeeeerrr lllleeeeuuuukkkk!!!!!!!
Tot slot
Dit boek krijgt van mij een 10, want ik vond het het beste boek dat ik gelezen heb
Link: http://www.mijnstempel.nl/group/show-review?lc=1316&id=2991
Mijn mening:
Ik vind het een zeer leuk boek maar ik zal zelf niet het cijfer 10 geven maar op een schaal van 10 geef ik een 7.5 want, dit is een leuk boek maar het begin is een beetje minder leuk. Van hoofdstuk 4 tot 17 is het spannendste gedeelte van het boek. Het eindigt een beetje saai.